woensdag 18 september 2013

“How to build an ark?” (@ Evan Almighty)



Oh no: “How to build a soeka?”

Soeka is het Hebreeuwse woord voor een loofhut. Met het Loofhuttenfeest (vanaf a.s. donderdag t/m volgende week vrijdag) gedenken de Joden de uittocht uit Egypte. In Jeruzalem verschijnen al op veel balkons loofhutten. Gisterenavond zijn wij druk bezig geweest met het bouwen van een soeka. Al met al was het een echt vrouwengebeuren. We hebben een hoop lol gehad en de hut staat! ;)





Wat maakt een soeka een soeka? Ten eerste ‘moet’ men er elke dag in eten,  de hut is versierd met minstens de vier symbolische voorwerpen en er moet een gat in het dak zitten.  Het gat in het dak verwijst naar de verschijning van God in een wolkkolom en een vuurkolom. Voor mij persoonlijk maakt het mij ervan bewust dat God er naar verlangt om zichzelf kenbaar te maken aan ons!! Hij is een Levende GOD! Zijn onze geestelijke oren en ogen geopend voor Zijn stem?



Ook op onze, Liesbeth en mijn werkplek zijn we druk bezig geweest met de voorbereidingen. De deelnemers, mensen met een enkelvoudige en meervoudige beperking, hebben tekeningen en versieringen gemaakt. 
Nadat de soeka klaar was, zijn Liesbeth en ik naar “onze” keuken gesneld. We mogen elke dag de maaltijden serveren aan de bewoners van de eerste verdieping. Het is fantastisch om gastvrouw te mogen zijn; eten serveren, afwassen en een praatje maken met de mensen. Alles gaat op zijn Israëlisch. Dat betekent flexibel zijn, afwassen met koud water, geen theedoeken dus de vaat laten drogen in de lucht, elke dag pita brood, een gescheiden keuken voor vlees en melk, de werktijden minstens twee keer op een dag veranderen. ;) We krijgen het steeds beter onder de knie. We zijn benieuwd naar volgende week, omdat het Loofhuttenfeest is rijden er geen bussen en ligt een groot deel van het leven in Jeruzalem stil. Dus afwachten welke dagen we volgende week moeten/kunnen werken…  Ilja




1 opmerking:

Wil je reageren? Heb je vragen?
Laat een reactie achter en je hoort van ons!