woensdag 23 oktober 2013

Ein, stein, schluss…



Een, twee, drie daar is het blog! Na een weekend vol van indrukken zijn we weer aangekomen in een normale werkweek.
Afgelopen zondag hebben wij Yad Vashem bezocht. Het was een erg indrukwekkend bezoek. Bizar om in woorden, beelden en persoonlijke verhalen te zien en te horen wat de Joden hebben meegemaakt in de WO2. Zo enorm mensonwaardig!
Het was vaak wel even slikken tijdens het lopen door het museum. Aan het einde dacht ik, ‘yes vrede!’ Maar het woord en de beleving bij vrede had voor zoveel Joden een hele andere betekenis. Je hoorde verhalen over mensen die zich afvroegen wat voor zin het nog had om verder te leven; hun hele familie was uitgemoord. Joodse vrouwen die er alles aan doen om niet zwanger te raken, omdat het huilen van een kind hen herinnert aan de kampen.
'Vrede' wat voor ons zo vanzelfsprekend is. Terwijl het een wonder is dat er vrede is, maar ook dat we vrede in ons hart hebben. Hemelse vrede om opnieuw te durven en willen beginnen.




Afgelopen maandag nog vol van de indrukken en gedachten naar het werk gegaan. Er waren een aantal workshops georganiseerd: Creatief schrijven en koekjes bakken. De mensen genoten er enorm van. Alles was in het Hebreeuws, dus ondertussen ‘creatief’ gehaakt en genoten van de enthousiaste gezichten van de mensen.
Dinsdag; een confrontatie. We dachten dat we waren gewend aan de Israëlische cultuur … wachten, wachten, geduld, wachten. Nadat we van 13:00-15:30 hadden gewacht en de irritatie toenam, was de bus er om een aantal cliënten naar de stembus te brengen. Wij voorin in de bus en op naar het ‘Community centre.’ We moesten de cliënten naar binnen rijden en wachten… ;) Het stemmen gaat hier niet met behulp van een waslijst van namen, maar een soort letterbak met hierin de namen van de mogelijk ‘nieuwe’ burgemeesters voor Jeruzalem. Na het stemmen naar huis gebracht door een collega. Hierna onze restjes van de lunch verorberd. Jammie!

Ilja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Heb je vragen?
Laat een reactie achter en je hoort van ons!