vrijdag 1 november 2013

Vrijdag



Hoe zien onze vrijdagen er hier uit? Ik zal in het kort een overzichtje proberen te geven van deze vrijdag. 

In totaal gaan we vier vrijdagen naar “ons oudje”. Ilja en ik bezoeken een uit Nederlands afkomstige vrouw die hier al jaren woont. Leuk om over van alles en nog wat te kletsen. Vandaag gingen we na de thee samen op stap. Ze liet ons zien waar ze altijd naar de synagoge gaat en ze gaf ons een rondleiding door het winkelcentrum wat er hier echt heel anders uitziet dan in Nederland. Alles wordt al klaargemaakt voor de shabbat. Speciaal eten wordt verkocht en iedereen doet de laatste aankopen.

Na dit bezoek gingen we met ons tweeën naar een orthodoxe wijk Meah Shearim. Na speciale kledingaanpassingen te hebben gedaan (schouders en armen bedekken) konden we op stap. Echt bijzonder om daar als bijna enige buitenlander door heen te lopen en iets te kunnen proeven van hun leven. Het is zo ongelofelijk anders. Ik had me niet dieper in het joodse openbare leven kunnen indopen dan op deze manier. 

Hierna gingen we richting de joodse soek (markt) voor het doen van onze aankopen. We liepen langs een gebouw waar een oud bord hing met de vermelding dat dit een soepkeuken was. En omdat we nog een soepkeuken zoeken om te helpen liepen wij naar binnen om te vragen of ze nog vrijwilligers konden gebruiken. We vroegen of dit inderdaad gaarkeuken was. Een degelijk uitziende meneer antwoordde bevestigend. Vervolgens kwam onze vraag of ze nog vrijwilligers nodig hadden, waarop meneer verbaasd antwoordde dat dit geen soepkeuken was maar een synagoge en dat we nu in de manneningang stonden. Al sorry zeggend en lachend verlieten we dit pand.

Daarna vervolgden we onze weg naar de soek waar we al proevend van de plaatselijke lekkernijen onze boodschappen deden. Ook nog een leuke galerie bezocht waar we maffe foto’s maakten.

De avond werd afgesloten met een shabbatmaaltijd die we op traditionele manier (proberen te ) vieren. Daarna de gewone dagelijkse rompslomp zoals afwassen (en een weblog schrijven). Ja, dit soort dingen gaan hier ook gewoon door. :-)

Nathalie 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wil je reageren? Heb je vragen?
Laat een reactie achter en je hoort van ons!