woensdag 9 oktober 2013

Indrukken van de afgelopen maand

We zijn alweer een aantal weken hier en zijn al aardig gewend. De ‘young ladies’ hebben het nu goed naar hun zin op de werkplekken. Dat hebben jullie natuurlijk wel gemerkt als ze hun weblog schrijven. Zoals altijd geniet ik ervan om hier te zijn en met een groep mee te mogen draaien. We vielen met onze neus in de ‘boter’, feesten wel te verstaan. Tjonge, het hield niet op. Ik vond het heel bijzonder om ze mee te mogen vieren. Eerst Rosj Hasjana, met de appeltjes en de honing en de wens voor een zoet en goed nieuwjaar. En de sjofar werd geblazen in de synagoges.

Ik vond voor mezelf Jom Kippoer indrukwekkend: je merkt dat iedereen zichzelf onderzoekt en vergeving vraagt aan God en mensen tegen wie je iets misdaan hebt. Op deze dag vasten de joden en er is geen radio, tv, telefoon enz. Er is écht geen verkeer op de weg, kinderen racen met hun fietsjes over de autoloze wegen.  Dit doen de kinderen alleen op deze speciale dag. Geweldig!
We zijn tijdens Soekot naar de Klaagmuur geweest voor de priesterlijke zegen. Wat zijn er dan veel mensen op het plein voor de Klaagmuur! Om half 11 werd hij door de opperrabbijn uitgesproken. Echt iedereen was doodstil, zelfs de kleine kinderen. We kennen deze zegen ook uit Numeri 6:24-26. Maar wij laten vers 27 vaak weg:  “Zo zullen zij Mijn Naam op de Israëlieten leggen en Ik zal hen zegenen”. Wat mooi, dat er zovelen komen om Gods zegen te willen ontvangen.

Vandaag heb ik in het parkje vlakbij ons Arabische vrouwen olijven zien plukken en in ons groepje twee vijgepluksters die ze in de oven laten drogen.

We zijn zondag naar de woestijn en de Dode Zee geweest, wat een feest was dat. Zulk heerlijk weer, ook om te lopen en de bergen in te gaan. En daarna…. Heerlijk dobberen in de Dode Zee en je lekker (laten) insmeren met de zwarte modder. Wat een zachte velletjes hebben we nu.
Joke

1 opmerking:

  1. Dag lieve Vanja en overige meiden.
    Leuk om jullie zo te volgen.

    Gr Ria.

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je reageren? Heb je vragen?
Laat een reactie achter en je hoort van ons!